De originele en eerste uitvoering van de film Ciske de Rat (1955).

De film gaat over het “straatschoffie” Cis “Ciske” Vrijmoeth die regelmatig door zijn moeder mishandeld wordt. Ook kijkt de moeder meer om naar haar (buitenechtelijke) vriend en drinkt veel. De enige die naar Ciske omkijkt is de leraar Bruis die hem keer op keer uit de problemen weet te houden. Ook is Bruis de enige die tot Ciske door weet te dringen.

Als Ciske in een vlaag van woede zijn moeder dood met een mes wordt hij naar een tuchthuis gestuurd. De vader van Ciske werkt op zee dus die ziet hij bijna nooit. Echter komt zijn vader toch terug en krijgt een relatie met Tante Jans waar Ciske het erg mee kan vinden. Zal alles dan toch goed komen?

De geschiedenis

De film Ciske de Rat is gebaseerd op de boeken trilogie van de schrijver Piet Bakker en is staat op de tweede plaats van best bezochte film in de Nederlandse cinema. Geregisseerd door de Duitser Wolfgang Staudte trok de film 2.433.000 bezoekers. De film werd bekroond met de Zilveren Leeuw van San Marco. Ook kreeg Ciske de Rat 1955 een eervolle vermelding van de Office Catholique Internationale du Cinéma.

Ciske de Rat wordt in 1984 opnieuw uitgebracht onder regie van Guido Pieters en in 2007 is de gehele trilogie uitgekomen in musical vorm. Ook werd de film in Duitsland uitgebracht met Duitse acteurs onder de titel “Ein Kind Braucht Liebe”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in