Nils Holgersson vliegt op een gans naar de zon

Nils holgersson vliegt al heel wat jaartjes op een gans naar de zon

Nils Holgersson
Info

Het boek werd namelijk al in 1906 geschreven door de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf. De tekenfilm serie werd in 1980 door de VARA uitgezonden.

De nostalgische gevoelens komen weer helemaal naar boven bij het horen van het intro liedje van Nils Holgersson. Als je dit ook als kind hebt gekeken weet je precies wat ik bedoel. Een tijd waarin tekenfilmpjes vrijwel geweldloos waren en nog een boodschap hadden.

Het verhaal

Nils Holgersson is een 14 jarig Zweeds jongetje wat met zijn ouders op een boerderijtje in het plaatsje Skåne in Zweden woont. Nils heeft geen broertjes of zusjes en is een pestkop. Hij houd ervan om de dieren op de boerderij te plagen en te sarren. Als Nils op een dag een kabouter ziet vangt hij de kabouter en laat hem niet meer vrij. De kabouter is zo boos dat hij Nils met een betovering ook net zo klein maakt. Niels smeekt de kabouter om hem weer groot te maken maar deze verdwijnt.

Nils Holgersson

Wanneer de dieren doorhebben dat Nils in een kabouter is veranderd besluiten ze hem een koekje van eigen deeg te geven. De dieren lachen op hun beurt Nils nu uit en beginnen hem nu te plagen.

Als er een wilde groep wilde ganzen overvliegt zijn de dieren afgeleid. De wilde ganzen roepen de tamme ganzen op om mee te vliegen en vrij te zijn maar de tamme ganzen vinden hun leventje wel best zo. Een jonge gans (Mårten) ziet het avontuur wel zitten en wil mee. Omdat Mårten nooit geleerd heeft om te vliegen lukt het eerst niet om op te stijgen.

Nils die op dat moment is vergeten hoe klein hij is probeert Mårten tegen te houden. Als Nils het touwtje vast pakt wat om de jonge gans zijn nek hangt wordt hij mee getrokken de lucht in. En begint het avontuur…

De laatste aflevering

Omdat veel fans van deze prachtige tekenfilmserie niet meer weten hoe het is afgelopen met Nils Holgersson, heb ik besloten ook de laatste aflevering toe te voegen. Voor iedereen die graag wilde weten hoe het nou afliep hier de allerlaatste aflevering 52 – Het afscheid van de wilde ganzen…

Voor meer Nils Holgersson kom je naar de Bioscoop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in