Ik weet het nog als de dag van gisteren… De drama, de horror, de ongelofelijke teleurstelling. Ik bleef echt thuis voor deze serie en anders kon je de Betamax videorecorder die we in die tijd hadden instellen. Ik heb het over Tour of Duty, een van de geweldigste series uit mijn jeugd.

Tour of Duty 

De Tour of Duty dvd box

En daar lag ie, in de etalage van de Free Record Shop (ja toen bestond ie nog). De dvd box van Tour of Duty en ik kon zweren dat ie gewoon naar me lachte. Ineens komt dan ook alles uit die tijd (1987 – 1990) in nostalgische vlagen bij me naar boven. Toch besluit ik met m’n vrouwtje door te lopen, het was een warme zomerdag en we waren in Harderwijk op weg naar de boulevard om een visje te eten.

Tijdens een broodje paling op een terrasje hebben we het er over en de gekke dingen die we deden in die tijd. Het duurt ook niet lang voor ze zegt “Weet je wat koop dat ding gewoon”. Ik ben vaak nogal moeilijk met dingen voor mezelf kopen. Ik sta dan vaak lang te kniezen en besluit uiteindelijk dat er nog een rekening uit kan. Uiteindelijk gaat m’n vrouw zelf de Free Record Shop binnen en laat hem voor de grap zelfs inpakken.

Ik was de gelukkigste man van de wereld

Het is dan ook dat ik met een smile op m’n gezicht zit van oor tot oor op terugweg in de auto. Dan ineens na het oppeuzelen van de laatste kibbeling staat m’n vrouwtje op met een lach op d’r gezicht waarvan ik weet, die voert iets in haar schild. Ik zie dan ook haar hand verdwijnen in haar tas. Uit haar tas verschijnt de complete Sissi dvd box.

Met een kus op m’n wang en de woorden “Nou ga jij maar lekker oorlogje spelen je weet waar ik ben. Denk je een ook beetje om de buren schatje?” verdwijnt ze de trap op naar de slaapkamer boven. Het is voor de zoveelste keer dat ik besef dat ik het liefste vrouwtje in de wereld heb.

Tour of Duty

Gewapend met een sixpack en een zak chips maak ik het mezelf zeer makkelijk op de bank. M’n foon gaat ook lekker uit en geloof me ‘dat wil echt wat zeggen’. M’n hart begint sneller te kloppen als ik op de “play” knop druk op de afstandbediening. Ik begin van voorpret al te “headbangen” en wacht op het nummer “Paint it Black” van The Rolling Stones.

De dramatisch grote teleurstelling

Het duurt even voordat ik het door heb maar ineens wordt ik met bruut geweld uit mijn nostalgische gevoelens getrokken. Het “Paint it Black” is vervangen door iets wat je ook op de achtergrond hoort als je in een Chinees restaurant zit te eten. Onmiddellijk begin ik met het “doorzappen” van de afleveringen maar het ge-plingel-plongel en de irritante panfluit blijft.

De teleurstelling is dan ook redelijk groot als ik besef dat de vertrouwde titelsong is vervangen door een goedkoop “panfluit orkest”. Ik zal de titelsong er maar bij moeten denken. De drama wordt echter nog veel groter. Niet alleen is de titelsong vervangen maar de hele jaren 60 rock is uit de serie gehaald. Met tranen in mijn ogen begin ik te googelen.

De muziekrechten van Tour of Duty

Het schijnt zo te zijn dat als een serie op dvd wordt uitgebracht, er opnieuw rechten moeten worden betaald aan de muziekindustrie. Op die manier heeft de muziekindustrie zichzelf ervan verzekerd altijd te kunnen blijven “graaien”. Tot nu toe waren die kosten zo hoog dat het niet de moeite waard was om de serie in zijn originaliteit op dvd uit te brengen.

Er is dus in die tijd besloten om de serie wel uit te brengen maar zonder de originele soundtrack. Deze en de titelsong werden vervangen door een oosterse instrumentale soundtrack met voornamelijk panfluit.

Ik heb mezelf nog door het eerste seizoen weten te worstelen maar Tour of Duty was voor mij gewoon niet meer hetzelfde.

Tour of Duty toch met de originele muziek

Tour of Duty
Tour of Duty dvd box inclusief originele soundtrack

Niet getreurd want tegenwoordig ben ik de trotse bezitter van de Tour of Duty dvd box MET de originele soundtrack. Ik heb de online winkel zelfs twee keer gebeld om er echt zeker van te zijn. Ik moet eerlijk zeggen de kwaliteit is matig en het is een import versie zonder Nederlandse ondertiteling. Echter ben echt een kind van de “Sky Channel” generatie dus de ontbrekende ondertiteling is geen probleem.

En de kwaliteit? Tja, na het horen van mijn oude vertrouwde “Paint it Black” en de rest van de heerlijke jaren 60 rock kan het voor mij niet meer stuk. Ik kijk de serie weer zoals ie bedoeld was. Met de heerlijke muziek uit die tijd die gewoon in de serie hoort ben ik weer de gelukkigste man van de wereld.

Tour of Duty

6 REACTIES

  • Hoi Mark je kunt op de foto van de box klikken om doorgelinkt te worden naar de online winkel. De link staat ook in onze nostalgieshop.

   succes en groet,
   Danny

 1. Hoi Danny, ik hoor zelfs over deze box verschillende zaken. Het zou enkel de originele soundtrack van The Rolling Stones bevatten maar de rest van de jaren 60-muziek niet meer. Kan jij even bevestigen?

  Mvg,
  Bart

  • Hoi Bart,

   Ik heb de box zelf aangeschaft en kan je verzekeren dat de hele originele soundtrack aanwezig is in de afleveringen. Het gaat dus niet alleen om de intro “Paint it black” maar de hele serie. Verder wil ik wel melden dat de kwaliteit van de video en audio wel te wensen overlaat. je zou het kunnen vergelijken met een VHS opname maar ik ben zo een fan dat ik dat op de koop heb toegenomen.

 2. Dag Danny,
  Wat geweldig dat ik deze blog ben tegengekomen. Je hebt mijn vriend (en mij zeker ook) erg gelukkig gemaakt! Mijn vriend heeft namelijk een soortgelijke ervaring gehad en zijn Tour Of Duty herinnering heeft daardoor een klein deukje opgelopen. Ik ga de box meteen bestellen, ook al is de kwaliteit wat minder. Doen we gewoon of het een videoband is, nog meer sentiment!
  Hartstikke bedankt voor je link

  Groeten,
  Jolene

  • Hoi Jolene,
   Wat geweldig om te horen dat ik jullie zo blij hebt gemaakt, daar doe ik het voor. Ik wens jullie ontzettend veel kijkplezier de komende tijd en mogen oude wonden helen.
   Groeten,
   Danny

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in